Malaysia
adalah sebuah negara yang majoritinya terdiri daripada tiga bangsa iaitu
Melayu, Cina dan India. Percayakah anda bahawa, keharmonian hidup antara
masyarakat berbilang bangsa dapat dicapai dengan makanan? Makanan ruji bagi
masyarakat ialah nasi. Tanpa mengira bangsa, nasi sememangnya menjadi makanan
asas bagi setiap lapisan masyarakat.
Nasi
lemak merupakan nasi yang paling terkenal di Malaysia. Bahkan ia juga turut
terkenal dalam kalangan pelancong luar negara. Pastinya, makanan pertama yang
mereka akan mencuba apabila menjejakkan kaki di Malaysia adalah di Malaysia.
Namun, selain daripada nasi lemak, roti canai juga menjadi pilihan hati semua
lapisan rakyat di Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama.
Roti
canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini sesuai dimakan sebagai
makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Kebiasaanya ia dihidangkan dengan
kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.
Roti
canai dalam bahasa Melayu bermaksud hasil dari tingkahlaku pembuat roti
tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti. Ada juga
menyatakan perkataan canai asalnya dari jenis dal yang digunakan bersama roti
ini, iaitu "Channal". Pada versi yang lain, perkataan canai ini
datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini
kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.
Tahukah
anda, roti canai tergolong dalam 10 makanan yang menggemukkan? Sekeping roti
canai mengandungi 300 kalori dan kebanyakan rakyat Malaysia akan makan dua
keping roti canai sehari dan ini bersamaan 600 kalori. Menurut Kevin Zahri
seorang ahli nutrisi terkenal menyatakan untuk membakar 600 kalori kita perlu berjogging
atau berlari di treadmill selama 90
minit.
Bahan-bahan
untuk mebuat roti canai:
3
cawan tepung gandum
1
biji telur
½
cawan susu segar
3
sudu besar minyak
3
sudu besar marjerin
Cara
untuk mebuat roti canai:
Campur
tepung, telur, susu dan marjerin hingga lembut sambil dicampur air
sedikit-sedikit. Bahagikan pada ketul-ketul kecil dan perap dengan minyak
masak. Biar semalaman. Canai dan leperkan nipis-nipis. Panaskan kuali dan
goreng. Bila masak, angkat dan tepuk-tepuk.
Walaupun roti canai
merupakan makanan yang menggemukkan namun ia masih menjadi kegemaran masyarakat
Malaysia. Keenakan roti canai yang dimakan panas-panas memang tidak terkata dan
dicicah dengan kuah dal atau kari lagi mengangkat selera orang ramai di pagi
hari.
No comments:
Post a Comment