Keselamatan makanan merupakan satu
disiplin saintifik yang menerangkan pengendalian, penyediaan dan penyimpanan
makanan dengan cara yang mencegah penyakit bawaan makanan atau lebih dikenali
sebagai keracunan makanan. Majoriti penyakit bawaan makanan disebabkan oleh
bakteria dan virus berbahaya. Sesetengah parasit dan bahan kimia juga
menyebabkan penyakit bawaan makanan. Makanan adalah medium yang paling biasa
untuk pertumbuhan bakteria dan parasit. Oleh itu penggunaan boleh menghantar
penyakit ini daripada seseorang yang lain.
Lebih daripada 250 penyakit bawaan
makanan yang berbeza telah dikenal pasti. Makanan boleh tercemar pada bila-bila
sama ada semasa pertumbuhan, penuaian atau penyembelihan, pemprosesan,
penyimpanan, dan perkapalan. Makanan mentah seperti daging mentah, susu
unpasteurized dan sayur-sayuran mentah yang paling dikaitkan dengan penyakit
bawaan makanan. Ini adalah kerana mereka telah dicemari dengan racun perosak
dan baja kimia untuk memastikan kesegaran makanan. Malah, beberapa petani dan peruncit
akan menyuntik makanan dengan antibiotik untuk mencegah dan mengawal kejadian
penyakit biasa, dan untuk meningkatkan pertumbuhan haiwan.
Selain itu,
antibiotik yang digunakan untuk meningkatkan kualiti produk, dengan peratusan
yang lebih rendah kandungan protein lemak dan tinggi dalam daging. Walau
bagaimanapun, penggunaan atas antibiotik dalam pertanian telah membawa kepada
krisis kesihatan awam yang baru muncul rintangan antibiotik. rintangan
antibiotik adalah krisis kesihatan awam menjulang.
rintangan antibiotik berlaku
apabila antibiotik telah kehilangan keupayaan untuk mengawal atau membunuh
pertumbuhan bakteria dengan berkesan. Dalam erti kata lain, bakteria menjadi
lebih "tahan" kepada antibiotik yang direka untuk menyembuhkan atau
mencegah jangkitan. Tahan-bakteria boleh mempunyai peluang yang lebih untuk
hidup kerana mereka akan mencari jalan untuk terus hidup dalam badan manusia
dan terus membiak, menyebabkan lebih banyak mudarat. rintangan antibiotik
menimbulkan risiko kesihatan kepada kesihatan manusia dalam dua cara sama ada
secara langsung atau tidak langsung. kesan langsung, adalah melalui pengambilan
makanan yang dijangkiti bakteria antibiotik tahan. kesan tidak langsung adalah
mereka yang disebabkan oleh hubungan dengan organisma tahan yang telah merebak
ke pelbagai komponen ekosistem seperti air dan tanah.
Bakteria boleh melakukan
perjalanan dalam mana-mana medium sehingga orang boleh menghantar bakteria
antibiotik tahan kepada orang lain melalui batuk atau hubungan dengan tangan
yang tidak dibasuh. Antibiotik tahan bakteria boleh merebak kepada ahli
keluarga, rakan sekolah, dan rakan sekerja. Secara keseluruhan ia juga boleh
mengancam masyarakat. rintangan antibiotik telah menjadi salah satu masalah
kesihatan awam yang paling mendesak dunia kerana ia boleh menyebabkan
penyakit-penyakit yang pernah mudah dirawat dengan antibiotik untuk menjadi
jangkitan berbahaya, memanjangkan penderitaan untuk kanak-kanak dan orang
dewasa. bakteria antibiotik tahan sering lebih sukar untuk membunuh dan memerlukan
rawatan mahal. Dalam sesetengah kes, jangkitan tahan antibiotik boleh
menyebabkan ketidakupayaan yang serius atau kematian.
Terdapat beberapa cara yang penting
yang boleh diambil untuk melindungi dari rintangan antibiotik melalui
pengambilan makanan dijangkiti oleh bakteria antibiotik tahan.
- · Mengenal pasti restoran yang menyajikan ayam disuntik dengan antibiotik;
- · Elakkan daripada mengambil makanan segera dengan kerap kerana kebanyakan restoran makanan segera menghidangkan ayam, ikan dan sayur-sayuran disuntik dengan antibiotik secara rutin;
- · Maklumkan kepada pihak berkuasa jika terdapat mana-mana peruncit yang menyuntik dadah atau antibiotik pada sayur-sayuran, buah-buahan dan daging untuk membuat mereka bertahan lama.
Rintangan antibiotik hadir dalam
semua bahagian dunia oleh itu ia satu ancaman yang serius kepada kesihatan awam
global yang memerlukan tindakan semua sektor dan masyarakat kerajaan membuat.
penyakit bawaan makanan dan rintangan antibiotik kebanyakannya dihantar melalui
makanan sekali gus mengekalkan makanan yang bersih dan selamat perlu menjadi
keutamaan untuk semua makanan mengilang, kerajaan dan pengguna.
No comments:
Post a Comment